Verzending binnen 2 werkdagen / Gratis vanaf €30,- / Boven €50,- gratis totebag

Hoe duurzaam is Sanne van Zoutbloed zelf?

‘Practise what you preach’ is natuurlijk een bekend motto. Dus hoe duurzaam is Sanne van Zoutbloed nu zelf? Ik voel me zelf geen groene hippie maar het zijn de kleine beetjes die een groot verschil maken. Volgens een testje die ik onlangs deed ben ik bovengemiddeld duurzaam. In deze blog vertel ik je hoe ik zelf bewust bezig ben om minder plastic te gebruiken en hoe ik mijn best doe beter te zijn voor het milieu. 

Boodschappen

Als ik boodschappen ga doen heb ik altijd een juten- of katoenentas bij me. Ik kan me niet herinneren dat ik een plastic tasje kocht om mijn aankopen naar huis te vervoeren. Voor groenten en fruit gebruik ik daarnaast econetjes zodat ik deze ook meerdere keren kan gebruiken en ook geen plastic zakjes hoef te gebruiken.

Water

Ook waterflesjes koop ik nooit. Ik ga nooit de deur uit zonder een bidon of Dopper. Omdat ik zelf houd van bubbels in mijn water gebruik in de Sodasteam en koop ik geen flessen bij de supermarkt. Het scheelt bovendien veel sjouwen!

Food

Wil ik mijn koffie, lunch of snacks meenemen? Ook hiervoor gebruik ik een bamboe koffiemok of goed afsluitbaar trommeltje. Voor boterhammen gebruik ik de wasdoeken, die ik in Nieuw-Zeeland ontdekte. Hier vouw je je pakje brood in op. Ik probeer zo min mogelijk eten weg te gooien. Ik eet nauwelijks vlees. Ik koop veel biologische producten, maar helaas is biologisch niet altijd duurzaam. 

Beauty & schoonmaak producten zonder microplastic

Wist je dat in veel beauty en schoonmaak producten overbodige microplastics zitten? Naast dat mijn producten proefdiervrij zijn, maak ik daarom keuze voor andere producten. Het liefst planten die helemaal plantaardig zijn. Bijvoorbeeld Seepje wasmiddel en allesreiniger dat gemaakt is van superschillen. In de douche gebruik ik een shampooblok voor mijn lijf en ook producten als make-up remover, lipbalm en zonnebrand zijn plastic free. Al deze producten vind je ook in de shop.

Afval scheiden en hergebruik

Ik scheid heel nauwkeurig mijn afval. Eigenlijk is afval weer een nieuwe grondstof. Ik heb een fijne prullenbak met twee bakken voor plastic en rest afval. Buiten heb ik een groenbak voor gft-afval. Koffiemaling gaat overigens in een aparte bak waar ik paddenstoelen op laat groeien. Glasbak en karton gaat ook apart! Ik hergebruik sommige dingen ook, zoals voor kartonnen doosjes voor verzending via de webshop en sommige plastic verpakkingen die je kunt afwassen en hergebruiken.

Reizen

Helaas heb ik mijn auto nog niet kunnen upgraden naar een elektrische auto. Hoewel ik wel een zuinige auto heb, maak ik dus nog steeds gebruik van benzine. Ik hou van reizen en dus stap ik ook regelmatig in het vliegtuig. De afgelopen jaren heb ik wel van al die vluchten mijn CO2 gecompenseerd. Dat betekent dat er bomen zijn terug geplant. Lees hier ook meer over op mijn reisblog. 

Gedrag

Gelukkig levert mijn energieleverancier al uit zichzelf groene stroom. Met mijn gedrag let ik ook op de tijd dat ik douche (minder gas verbruiken) en trek ik een trui aan of pak ik een plaid in plaats van de thermostaat hoger te zetten. Ik kook wel op gas, maar leerde van chefkok Pierre Wind dat zodra je eten aan de kook is, de deksel op je pand doet, je pasta gewoon gaart. Het duurt iets langer, maar het gas kan uit!

Ik ben natuurlijk benieuwd hoe duurzaam jij zelf bent. Of jij nog een tip hebt, hoe het duurzamer kan!