Verzending binnen 2 werkdagen / Gratis vanaf €30,- / Boven €50,- gratis totebag

Aan zee zijn en uitwaaien maakt je bewezen gelukkiger!

Het is algemeen bekend dat een groene omgeving gunstig is voor ons welzijn. In Schotland schrijven artsen natuurwandelingen voor als een soort medicijn, en in Japan is shinrin-yoku, oftewel bosbaden, al lang erkend als een geneesmiddel tegen verschillende kwalen. Maar onderzoek onthult dat "blue space," oftewel een waterrijke omgeving, nog beter is voor zowel lichaam als geest dan groen. Dit geldt niet alleen voor de zee, maar ook voor meren, rivieren, kanalen, grachten, watervallen of zelfs fonteinen. Water blijkt een bron van geluk te zijn.

Dr. Matthew White van de Universiteit van Exeter, is een onderzoeker bij BlueHealth. Dat is een instituut dat de gezondheid van mensen die dichtbij water wonen in 18 Europese landen bestudeert. Hij zegt dat veel mentale processen aan het water vergelijkbaar zijn met die in groene ruimtes, maar dan met extra voordelen. Mensen die veel tijd doorbrengen in de buurt van water ervaren minder stress en zijn over het algemeen positiever. Regelmatig twee uur per week aan de kust doorbrengen kan daarnaast ook nog leiden tot verbeteringen in zowel fysieke als mentale gezondheid.

De zee lijkt van alle wateren de meeste voordelen te bieden vanwege schonere lucht en meer zon. Daarnaast hebben mensen die dichtbij de zee wonen de neiging om actiever te zijn, niet alleen in watersport maar ook in activiteiten zoals wandelen of fietsen. Water heeft ook psychologisch een kalmerend effect, mede door het ritme van golven en het lage geluidsniveau.

Het rustgevende geluid van golven heeft te maken met het ritme van eb en vloed en de lage geluidsfrequentie, wat doet denken aan geluiden uit de baarmoeder. Zeegeluiden blijken therapeutisch te werken bij mensen met angsten en slaapproblemen.

De zee heeft een meditatieve kwaliteit; het ervaren ervan of er alleen al naar kijken heeft een hypnotiserend effect dat groen niet heeft. De kleur blauw, die overvloedig aanwezig is in water en lucht, heeft zowel een kalmerend als stimulerend effect op jouw gevoel. 

Uitwaaien, een Victoriaanse praktijk waarbij zeelucht werd voorgeschreven als medicijn, blijkt nu een eenvoudige oplossing te zijn voor stress. Een Amerikaans wetenschapsmagazine beschrijft ons typisch Nederlandse woord als dé manier om de geest te zuiveren en verfrist te voelen.  Heerlijk uitwaaien vindt natuurlijk vaak op het strand plaats, waar de wind het sterkst is.

Laat jij ook je zoutbloed stromen en profiteer van alle mentale voordelen! Kom lekker uitwaaien en zit daarna beter in je vel. Ideaal in de koude wintermaanden waarop de lente nog ver weg lijkt!