Verzending binnen 2 werkdagen / Gratis vanaf €30,- / Boven €50,- gratis totebag

Wie is Eva en wat wil ze met Nalu project bereiken?

Eva Diemer is oprichter van Nalu Project. Ze is van origine Duits en werkt vanuit de Portugese surfhotspot Sagres. Ze geeft oude wetsuits een tweede leven en upcycled deze tot unieke producten die je in Nederland exclusief bij Zoutbloed kunt kopen. In deze blog kom je meer over haar te weten en haar visie op de toekomst.

Kun je iets over jezelf vertellen Eva?

Mijn naam is Eva Diemer en ik ben 33 jaar oud. Ik ben opgegroeid in het prachtige Zwarte Woud een Nationaal park in Zuidwest-Duitsland, een pure en natuurlijke omgeving. Mijn ouders hebben me het bewust zijn over deze planeet al van jongs af aan bijgebracht. Duurzaam en afvalarm leven was heel normaal. Lokaal en biologisch eten ook. Ik breng het meeste van mijn vrije tijd buiten door. Op mijn 19e startte ik met een studie Sportwetenschap en Maatschappelijk werk. Ik ontdekte in die tijd ook dat surfen mijn grootste passie is. In 2016 ben ik naar Portugal verhuisd om altijd dichtbij de oceaan te zijn.

 

Hoe kwam het dat je in actie kwam?

In Sagres zag ik met eigen ogen dat we een milieucrisis hebben. Hoe erg onze planeet echt al vervuild is, alleen al door naar deze plek te kijken. Ik besefte me dat als ik iets wilde veranderen, het nu moet zijn. Dat begint al met de watersportcommunity. Ik zag dat er enorme bergen afval ontstonden door het surftoerisme. Hoe crux is dat, mensen die zelf heel erg houden van buitensporten en de natuur maken heel veel afval! 

Wat ontdekte je nog meer?

Dat veel buitensportuitrusting helemaal niet milieuvriendelijk is! Kijk maar naar surfen. Surfplanken, surfwax, zonnebrandcrème, riemen, wetsuits.... Allemaal hebben ze een slechte invloed op onze natuur en vervuilen ze de oceanen. Langzaam maar zeker komt er een verandering in zicht. Steeds meer bedrijven werken aan duurzamere en recyclebare producten. Dit is goed nieuws en toch is er nog een lange weg te gaan.

 

Hoe kwam je zelf op het idee van wetsuit recycling?

In het tweede seizoen dat ik in de Algarve woonde, vond ik een grote stapel oude wetsuits in een vuilnisbak. Omdat ik mijn eigen wetsuit al eerder had geupcycled, besloot ik er iets nuttigs mee te doen. Ik vond het te zonde om ze gewoon weg te gooien waardoor ze op de vuilnisbelt kwamen. Neopreen is daarbij een stof die niet te recyclen is. De wetsuits die nog oke waren heb ik gerepareerd en aan de lokale visser gegeven. De niet te repareren exemplaren heb ik geknipt en tot de eerste telefoon- en laptoptassen genaaid. Het is een fantastisch materiaal omdat het licht, sterk, beschermend, duurzaam is en prettig aanvoelt. 

Hoe ging het verder?

De manager van de lokale surfshop kreeg hier hoogte van en vroeg me om reparaties uit te voeren voor de wetsuits die hij verhuurde. Dit is nog steeds een samenwerking die voorkomt dat wetsuits langer gebruikt worden. Al snel verspreidde het nieuws zich rondom Sagres en steeds meer bedrijven contacten me om samen te werken. Zo kreeg ik ook meer wetsuits voor ze in de vuilcontainer belanden voor upcycling.

 

Wetsuits zijn gemaakt van neopreen, waarom is dit zo schadelijk voor het milieu?

Wetsuits zijn een zegen en een vloek tegelijkertijd. Ze helpen alle watersportliefhebbers om warm en goed beschermd te blijven. In de koude wateren rond Europa zouden we niet surfen, duiken, zwemmen zonder een wetsuit. Hugh Bradner - de 'vader' van de wetsuits’ - heeft in 1952 moderne neopreen wetsuits uitgevonden. Via Jack O’neill  zijn ze geëvolueerd tot degene die we tegenwoordig zien en dragen. Het kerningrediënt van een wetsuit is schuimneopreen met gesloten cellen, een synthetisch rubber op petroleumbasis dat kleine stikstofbelletjes bevat. Hierdoor zijn ze niet biologisch afbreekbaar en komen ze vervolgens op stortplaatsen terecht.

Dat verklaart waarom we meer wetsuits moeten recyclen!

Ja, een wetsuit gaat bij regelmatig gebruik ongeveer 1-3 jaar mee. De meeste watersporters vinden het prettig om thuis meerdere wetsuits te hebben in verschillende diktes, functies en looks. Ze eindigen allemaal op een gegeven moment op stortplaatsen. Daarnaast is er een enorme hoeveelheid productieafval. Volgens de meest recente schattingen is er 350 ton neopreenschroot uit de productie dat ELK JAAR op stortplaatsen wordt gestort! Deze cijfers laten zien hoe groot de impact op het milieu is en dat we creatieve oplossingen moeten bedenken.

Wat doe je verder om het verschil te maken?

In Sagres organiseer ik regelmatig Beach Clean-Ups. Het is bizar wat je tijdens zo’n inzamel tocht op het strand vindt! Ik raad het iedereen aan om een keer te doen. Je kunt een klein verschil maken. Vissers netten gebruik ik weer bij labels aan mijn producten.

Bekijk ook deze video

Je vindt de Nalu collectie van Zoutbloed hier!